Siirry pääsisältöön

LÄHTEET JA KIRJALLISUUS

Tämä teksti on vasta tulossa, työn alla sekä kehittyy ja täydentyy edelleen vuoden 2023 aikana. 

Olen halunnut kokeilla avointa luovaa työtapaa, jossa en esitä valmista tulosta. Korona-tilanteen vuoksi projektini on viivästynyt merkittävästi. 



Mainitut esitykset

Vihan kaunis maa, koreografia ja tanssi Jaakko Simola


Aidatut unelmat, koreografia Sari Palmgren, tuotanto Zodiak - Uuden tanssin keskus, Kanneltalo, Sari Palmgren.

Amazing Cities, ohjaus ja tuotanto Ingo Toben, osatuottajat FFT Düsseldorf, Madhouse Helsinki.

Walkapolis, Maija Hirvanen ja työryhmä, tuotanto Fyysillisen aikalaistaiteen ystävät ry, Zodiak - Uuden tanssin keskus, yhteistyössä Helsingin juhlaviikot.


Sähköiset lähteet

Monni, Kirsi 2011: Sosiaalisen koreografian lähtökohtia – dialogisuus, järjestelmäajattelu ja taiteen rituaalisuus muutosvoimana http://www.kirsimonni.net/uploads/2/8/0/1/28016987/sosiaalisen_koreografian_lähtökohtia_monni_2011.pdf, luettu 19.8.2020.


Painamattomat lähteet

Kirsi Heimonen 1992: Places - The Experience od Dancing in Different Places. With Special Reference to the Phenomenology of Environmental Psychology, Humanistic Geography and the Phenomenology of Architecture. Laban Centre for Movement and Dance. December 1992. This dissertation is submitted in partial fulfilment of the requirements for the degree of M.A. in Dance Studies.


Kulttuuriympäristötutkimuksen seminaari Porissa 26. - 27.8.2016


Painetut lähteet

Arlander, Annette 1998: Esitys tilana. Teatteritaiteen taiteellispainotteisen tohtorintutkinnon kirjallinen osuus. Acta Scenica 2. Helsinki, Teatterikorkeakoulu. 

Arlander, Annette 2012: Performing Landscape. Notes on Site-specific Work and Artistic Research (Texts 2001-2011). Helsinki, Theatre Academy Helsinki, Performing Arts Research Centre. 

Blandov, Aleksei 2013: Kostianvirran taistelu. Pälkäne 1713. Tampere.

Forss, Anne-Mari 2007: Paikan estetiikka. Eletyn ja koetun ympäristön fenomenologiaa. Helsinki, Yliopistopaino.

Haapoja, Terike 2011: Tilan politiikka - kuvataiteen ja teatterin vastaliikkeistä. Teoksessa Nykyteatterikirja. 2000-luvun alun uusi skene. Toim. Annukka Ruuskanen. Helsinki, Teatterikorkeakoulu. 

Haedicke, Susan C. 2013: Contemporary Street Arts in Europe. Aesthetics and Politics. Basingstoke, Palgrave Macmillan.

Massey, Doreen 2008: Samanaikainen tila. Tampere, Vastapaino.

Parviainen, Jaana 2007: Tila avautuu toiminnaksi: leikkipuistoista tietokonepeleihin. Teoksessa Taide ja liike. Keho - Tila - Ääni - Kuva - Kieli. Toim. Olli Mäkinen & Tiina Mäntymäki. Vaasan yliopiston julkaisuja. Tutkimuksia 282. Vaasa, Vaasan yliopisto.

Rouhiainen, Leena 2007: Matka paikantuneeseen tilaan: tanssijan,arkkitehdin ja äänisuunnittelijan performatiivisen työn aineksia. Teoksessa Taide ja liike. Keho - Tila - Ääni - Kuva - Kieli. Toim. Olli Mäkinen & Tiina Mäntymäki. Vaasan yliopiston julkaisuja. Tutkimuksia 282. Vaasa, Vaasan yliopisto.

Rubidge, Sarah 2012: On Choreographic Space. Teoksessa Dance Spaces: Practices of Movement. Odense, University Press of Southern Denmark.

Simola, Jaakko 2014: Maiseman koreografia avautuu kylätiellä. Julkaisussa Museokello 2014. Tampere, Tampereen 

Steel, Tytti & Turunen, Arja & Lillbroända-Annala & Santikko, Maija (toim.) s.l. [2014]: Muuttuva kulttuuriperintö. Det föränderliga kulturarvet. Ethnos-toimite 16. Helsinki, Ethnos ry.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

ARTIKKELI - Rakentamisen ja vaalimisen käytäntöjä

Tämä teksti kehittyy ja täydentyy edelleen vuoden 2023 aikana. Teksti vuosilta 2016 - 2017 ja 2020. HUOM. Viittaukset on tästä tekstiversiosta osittain poistettu, joten lukija ei saa tietää, mistä ajatukset tulevat tai mitä lisähuomioita teen. Teksti ei ole uusi, joten oma ajatteluni on kirjoittamisen jälkeen voinut myös muuttua jonkin verran.  IV RAKENTAMISEN JA VAALIMISEN KÄYTÄNTÖJÄ Tutkimussuunnitelman muotoutuminen Koreografisen tilan ja koreografisten kulttuuristen mallien ajattelu johtaa minut omien jatkotutkimuskysymysteni muotoilemisen äärelle. Paikoissa ja paikkojen välillä tapahtuvan liikkeen ja kehollisen toiminnan vuorovaikutus ympäristön eri tekijöiden kanssa sekä suhteessa merkityksiin ja esittämisen käytäntöihin on lähtökohta esittää seuraavia havaintoja ja kysymyksiä: Voidaanko koreografia määritellä entistäkin laaja-alaisemmin sellaisena tunnistettavana mallina – rakenteena, joka perustuu toistuvaan liikkeeseen, jossa ympäristön fyysinen tode

ARTIKKELI - Lopuksi

Tämä teksti kehittyy ja täydentyy edelleen vuoden 2023 aikana. Teksti vuosilta 2016 - 2017 . HUOM. Viittaukset on tästä tekstiversiosta osittain poistettu, joten lukija ei saa tietää, mistä ajatukset tulevat tai mitä lisähuomioita teen.  V LOPUKSI – portti maisemien avaruuksiin Ihmisten olisi hyvä jakaa ajatuksia maisemasta tai kotiympäristöistä, koska vain silloin ymmärrys eri lähestymistapojen yhteyksistä ja varsinkin paikallisen kehollisen tiedon näkökulma voi tulla esille. Tällaisen kokemuksellisen ymmärryksen tiedostaminen ei ole vain tanssitaiteen tai minkään muunkaan alan omistuksessa, koska se on arkikokemuksena kuitenkin kenen tahansa elämää. Tanssin tai kehotietoisuuden outouttaminen rakentamattomalla tavalla ei tue hyvän kulttuuriympäristön vaalimista. Liikkeen näkökulma ei ole vain erityinen mukava lisä vaan kiinteä elimellinen osa asumisen järjestämisessä.   Tässä esityksessä olen yhdistänyt paikan keholliseen kokemiseen liittyviä kulttuurin tutkimuksen alojen anta